lauantai 17. heinäkuuta 2010

Normipäivä

Tulipas mieleeni kirjoittaa, mimmoinen on tavallinen päiväni syömisten ja liikkumisten suhteen. Olen toistaiseksi kotiäitinä ja näin ollen syömisiä on helppo aikatauluttaa ja tietysti sekin helpottaa, että kun itse tekee ruokansa niin tietää ainakin mitä saa!

Aamupala n. klo 8
1 dl (mitattu siis ennen keittämistä, hiutaleina) Kuntokaurapuuroa, jossa loraus rypsiöljyä ja sokeritonta kuitupitoista mehukeittoa
kuppi kahvia rasvattomalla maitojuomalla

lounas n.klo 11
Tämä vaihtelee ehkä eniten aterioistani, mutta esim. tänään söin tummaa pastaa ja jauhelihakastiketta, jota oli lautasesta 1/4. Puolet lautasesta täytän salaatilla ja sitten se loppuosa raejuustoa. Juomaksi maitoa tai vettä ja jälkkäriksi puolikas banaani tai joku muu hedelmä.

Välipala n. klo 14
Jos teen lihastreenin ennen välipalaa, niin tässä kohtaa juon Fastin Dietmix-jauheesta tehdyn pirtelön. Jos taas en tee tässä kohtaa treeniä, niin välipala on yleisimmin viili ja sokeriton mehukeitto.

Iltaruoka n. klo 16
Aika usein ruokaisa salaatti, jossa kanaa/tonnikalaa/fetajuustoa/kinkkusuikaleita tai sitten joku keitto ja pari palaa ruisleipää.

Iltapala n. klo 20
Purkki rahkaa, marjoja ja sokeritonta mehukeittoa ja jos tuntuu, että on oikein kova nälkä vielä tämän jälkeen niin sitten siivu ruisleipää, jossa Keijua 70%, kalkkunaleikettä ja kurkkua.

Tässä päivän ruokailuni. Tämä ateriarunko on ollut oikeastaan aika samanlainen jo vuosia. Oikeastaan ainoa asia, mitä nyt muutin, oli herkkujen poisjättö ja ruoka-aikojen välillä napostelu. Ennen tuli usein aterioiden välillä popsittua vähän leipää, yksi nakki jääkaapista, vähän keksiä, vähän suklaata jne. Kahvin kanssa oli ehdotonta saada myös jotain makeaa. Jos ei muuta, niin joku ns. "terveellinen" välipalakeksi tai -patukka. Koska olen pienikokoinen (ainakin pituudeltani ;) ), niin perusenergiantarpeeni ei ole hurjan iso. Näistä pikkuherkuista, joita en edes ajatellut syöväni, tuli yllättävän paljon energiaa ja niiden herkkujen prosentuaalinen osuus päivän aterioista oli melkoisen iso. Nyt kun syön tasan ja ainoastaan noilla aterioilla ja syön säännöllisesti, niin ei tule tarvetta napostella eikä herkutella.

Jätin pois myös vaalean leivän, jota kyllä muutenkaan en kovin usein syönyt. Pasta ja riisi meillä muutenkin on ollut tummaa versiota. Joskus tosin on pakko saada semmoista vitivalkoista thairiisiä. :)

Ongelmakohtani syömisissä taitaa olla rasvan liian pieni osuus. Lykkään sen vuoksi puuroon rypsiöljyä ja ruuanlaitossa käytän oliivi- tai rypsiöljyä. Otan myös yhden kalaöljytabletin päivässä. Leivän päällä käytän Keiju 70%, mutta kun syön suhteellisen vähän leipää, niin eipä siitäkään nyt hirmuisesti rasvaa tule.

Pakko tässä kohtaa hehkuttaa, että pidin itseäni vielä vuosi sitten aivan tuhoon tuomittuna sokeriholistina. En pystynyt olemaan päivääkään syömättä karkkia ja jos en syönyt karkkia, niin söin sitten vaikka rusinoita puoli purkillista. Kun aloin kiinnittää huomiotani siihen, että todellakin syön TARPEEKSI ja riittävän usein, niin ihan kuin itsestään on makeanhimo hävinnyt. En siis ole kokenut aikoihin mitään pakottavaa tarvetta ostaa/syödä makeita herkkuja. Ja tämä, jos mikä, on aika hieno tunne!

Liikunnasta sen verran, että salilla en tällä hetkellä käy, vaikka tykkään kyllä saliharjoittelusta. Meillä on meneillään omakotitaloprojekti, joten kaikki "ylimääräiset" menoerät on karsittu ja kuntosalikortti laitettu kuivumaan. Mutta kotona on Gymstick ja kunnon levypainot, joilla sitten treenailen ja pyrin siihen, että teen treenin näillä 5 kertaa viikossa. Näiden lisäksi tietysti aerobista liikuntaa eli lenkkeilyä sauvoilla tai ilman yritän harrastaa ainakin 4 kertaa viikossa. Luultavasti ilmojen hiukan jäähdyttyä tulee lenkkeiltyä lähes joka päivä, mutta näillä keleillä on vähän huonolle jäänyt se puoli. No, uimassa ja vesijuoksemassa olen sentään käynyt. Tavoitteeni on jaksaa treenata myös siinä vaiheessa kun innostus meinaa lopahtaa ja sohva kutsuu enemmän kuin lenkkipolku. Nyt on vaan PAKKO!

2 kommenttia:

  1. Minäpä näköjään tänään kommentoin joka asiaan... mutta ihailen tota rytmiä, että tosiaan syöt tasasin välein jo tarpeeksi monta kertaa päivässä. Mulla itselläni kompastuskivi on se, että syön liian vähän ja kroppa palaa säästöliekillä (ja onnistuu säästämään kaiken vähänkin kalorimäärän).

    Pitäis tosiaan tsempata ja alkaa miettimään omaakin ruokailua enemmän eikä vaan lapsen ruokailua!

    VastaaPoista
  2. ratòn: Kiva kun kommentoit! :) Mulla on pitkään menny just tossa mönkään, etten syönyt "juuri mitään", ei tehnyt mieli. No ei varmasti tehnyt mieli, kun napsin koko ajan jotain suklaata tai muuta herkkua ja samalla yritin lapsille opettaa, että pitää syödä hyvin eikä pelkkiä herkkuja... :D

    VastaaPoista